10 συμβουλές για να κάνουμε οικονομία

Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της καθημερινής μας ζωής, έτσι και τα κοινόχρηστα μπορούμε να τα περιορίσουμε προσέχοντας κάποια βασικά πραγματάκια όχι τόσο κάνοντας οικονομία αλλά με το να μην κάνουμε σπατάλη και αλόγιστη χρήση. Ακολουθούν 10 χρήσιμες συμβουλές για να πληρώνουμε λιγότερα κοινόχρηστα.
1. Φωνάζουμε αμέσως τεχνικό να φτιάξει το καζανάκι αν αυτό τρέχει. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά αλλά κανείς δεν το σπουδαιολογεί. Αν το καζανάκι μας τρέχει λίγο, είναι σαν να έχουμε αφήσει μία βρύση να τρέχει πολύ σιγά. Η σπατάλη νερού θα είναι μεγάλη στο τέλος.
2. Συνήθως ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα μας είναι ρυθμισμένος πάνω από τους 50-55 βαθμούς, θερμοκρασία την οποία δεν χρειαζόμαστε στο νερό. Με μία ρύθμιση γύρω στους 45 βαθμούς θα γλιτώσετε αρκετό ρεύμα και θα βοηθήσετε τον πλανήτη εξοικονομώντας ενέργεια.
3. Τοποθετήστε λαμπτήρες οικονομίας σε όλα σας τα φώτα. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσετε χρήματα ενώ παράλληλα θα έχετε καλύτερο φωτισμό. Ενδυκτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν λάμπες που αποδίδουν 100 watt ενώ καίνε για 25.
4. Μην αφήνετε ανοικτά φώτα όταν λείπετε από το σπίτι, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα μόνο λεπτά. Ακόμα και οι ηλεκτρικές συσκευές που είναι σε κατάσταση stund by καταναλώνουν όχι αμελητέα ποσότητα ρεύματος.
5. Κατα τη διάρκεια της ημέρας αφήνετε τα πατζούρια ανοικτά ώστε το σπίτι να ζεστένεται με φυσικό τρόπο και κλείνετε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα όταν έχετε ανάψει την θέρμανση ώστε να μην έχετε απώλειες θερμότητας.
6. Κλείνετε το άνοιγμα της καμινάδας του τζακιού όταν αυτό δεν είναι αναμένο για να μην φεύγει από εκεί η θερμοκρασία.
7. Να κάνετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση του κλιματιστικού σας, ώστε να δουλεύει σωστά, χωρίς να ζορίζεται και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και για να αποδίδει το μέγιστο δυνατό στο λιγότερο δυνατό χρόνο.
8. Όπωσδήποτε συντήρηση του καυστήρα μία φορά το χρόνο από αδειούχο συντηρητή και ρύθμιση του ώστε να δουλεύει με την καλύτερη αποδοση ξοδεύοντας το λιγότερο δυνατό καύσιμο.
9. Αν είσαστε αρκετές ώρες τις ημέρας στο σπίτι να προτειμάτε να έχετε συνέχεια τη θέρμανση ανοικτή βάζοντας τον θερμοστάτη σε μία χαμηλή σταθερή θερμοκρασία παρά να την ανοιγοκλείνετε συνεχώς. Αν το σπίτι χάσει την θερμοκρασία που έχει θέλει αρκετή ώρα και αρκετό καύσιμο ώστε να επανέλθει η θερμοκρασία αυτή.
10. Ρυθμίστε τα φώτα του κλιμακοστασίου να ανάβουν τόση ακριβώς ώρα όση χρειάζεται για να ανέβει κανείς στο σπίτι του και όχι παραπάνω. Ένα λεπτό να ανάβει περισσότερο από όσο πρέπει και αν πατάμε τον διακόπτη μέσω όρο 20 φορές την ημέρα σημαίνει ότι ανάβει 10 ώρες τον μήνα παραπάνω από όσο χρειάζεται.
Υ.Γ. Με το να προσέχουμε λίγο, κερδίζουμε κι εμείς αλλά και το περιβάλλον.
...alpha διαχείριση... πάντα δίπλα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook

Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook
Ευχαριστούμε που κάνετε like στη σελίδα μας